Bramborák se zelím a škvarky

Bramborák má zaručeně nejlepší asi každý ten svůj, všichni máme více či méně vyšperkovaný základní recept s bramborem, vejci, moukou, česnekem a majoránkou. Jen vzpomeňme Bohouše Císaře z Chalupářů, ten měl speciální pikantní koření na bramborák až z Indie, kde to běžně „dávaj dětem do rýže“ 🙂 . Bramboráku existují krajové variace, co jiný kraj, to jiný název a někdy docela veselý:  sejkory, vošouch, pampuch, hňup, škramplata nebo kramflek. Základem je však nastrouhat brambory, a to je s Bamixem velmi snadné, takže bramboráku, který je mimochodem jedním z tradičních jídel židovského svátku chanuka, můžete holdovat třeba 8 dní za sebou 😉 .

My se dnes pustíme do bramboráku se zelím a škvarky a na pomoc si vezmeme mixér Bamix, multifunkční krouhač SliceSy se sekacím nožem a jemným struhadlem č. 1.

Ze surovin si připravíme:

  • 450 g brambor
  • 200 g kysaného bílého zelí
  • 120 g škvarků
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 2 vejce
  • 60 g hladké mouky
  • sádlo na smažení

1/ nejdříve použijeme krouhač SliceSy se sekacím nožem. Do nádoby krouhače nasypeme škvarky, krouhač uzavřeme poklicí, nasadíme mixér a na stupeň II škvarky nasekáme

2/ k nahrubo nasekaným škvarkům přidáme kysané zelí, které jsme před tím nechali okapat z nálevu, a postup zopakujeme

3/ nasekané škvarky se zelím přendáme do větší mísy. Ze SliceSy vyjmeme sekací nůž a vložíme unašeč s jemným struhadlem č. 1. Opět krouhač uzavřeme poklicí, nasadíme mixér a na stupeň II a za pomocí stlačovadla lehce tlačíme do plnícího otvoru brambory a strouháme je najemno

4/ nastrouhané brambory přidáme k zelí a škvarkům do mísy. Po strouhání nám v krouhači na unašeči zůstali ještě zbytky brambor, které zpracujeme opět pomocí sekacího nože. Nasekáme nadrobno a přidáme k ostatním surovinám do mísy

5/ přidáme zbylé ingredience – koření, vejce, mouku a z hotového těsta smažíme na pánvi na sádle bramborák za bramborákem

Některým surovinám v receptu jsme upravili množství, jak chutná nám 🙂 , ale recept samotný je od Romana Vaňka z kuchařky Snadno a rychle. Děkujeme.

Tip: Multifunkční krouhač SliceSy je příslušenstvím mixérů Bamix. Můžete jej zakoupit spolu s mixérem např. v provedení SuperSet červený nebo SuperSet černý, a nebo vás více osloví SuperBox červená metalíza… Krouhač můžete kdykoli ke svému mixéru dokoupit i samostatně. Pro optimální funkčnost jej z vlastní zkušenosti doporučujeme pro mixéry od příkonu 160 W.