Čokoládové brownies patří mezi nejpopulárnější americké dezerty. Tento dezert vznikl ve Spojených Státech již na konci 19. století a v první polovině 20. století se rozšířil po celém území USA a Kanady. Jedná se o jakéhosi křížence koláče a sušenek, nejčastěji ve formě nakrájených čtvercových řezů. Může obsahovat i další přísady, jako čokoládové lupínky nebo ořechy. A právě čokoládové brownies s ořechy si vyrobíme.
Na hlubší plech o velikosti cca 23 x 23 cm budeme potřebovat:
- 250 g másla
- 250 g tmavé čokolády
- 300 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 30 g neslazeného kakaa
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g úlomků bílé čokolády
- 120 g ořechů (makadamové x kešu…)
- 2 lžíce makadamového sirupu Monin
1/ ve SliceSy si nasekáme ořechy. Použijeme SliceSy, nikoli Procesor, protože chceme větší kusy, hrubší konzistenci, nikoli oříšky najemno
2/ v hrnci, na mírném plameni, rozpusťte máslo s tmavou čokoládou, míchejte až bude čokoládová směs zcela hladká
3/ míchacím nástavcem rozšleháme vejce s třtinovým cukrem
4/ do čokoládové směsi přilijte 2 lžíce sirupu a rozšlehané vejce s cukrem, promíchejte
5/ do větší mísy nasypte mouku, kakao a prášek do pečiva, promíchejte a přilijte tekutou směs a míchacím nástavcem promíchejte dohladka. Nakonec už jen stěrkou vmíchejte ořechy ze SliceSy a nalámejte bílou čokoládu. Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 50 min. Záleží, jak vám trouba peče. My jsme pekli nejdříve 30 min na 140°C a pak 20 min na 170°C.