K mletí a sekání koření je určen mlýnek 100 ml nebo procesor 200 ml. Při zpracovávání velmi malého množství ingrediencí doporučujeme použít v procesoru stlačovadlo. Není-li uvedeno jinak, vše sekáme na II. rychlostní stupeň. Jsou zde uvedeny příklady, na které od vás dostáváme nejvíce dotazů. Obecně platí, že některé druhy koření nelze pomlýt zcela najemno. K získání této jemnosti stačí použít sítko.
Hřebíček
Hřebíček obvykle zpracováváme na jednotky kusů, tedy zde rozhodně použijeme stlačovadlo.
Kardamom
Při zpracování kardamomu můžeme, ale nemusíme použít stlačovadlo, záleží na množství. Po ukončení sekání v procesoru, ale doporučujeme kardamom prosít přes sítko.
Kmín
Kmín patří mezi nejproblematičtější druh koření na mletí. Vzhledem ke svému tvaru a povrchu je výsledná hrubost blíže k drcenému kmínu než k mletému. Ať s použitím stlačovadla či bez něj, budou některá semínka sekáním „oholená“, ale stále celá. Opět si ale můžeme pomoci sítkem.
Muškátový oříšek
Muškátový oříšek jen vhodíme do procesoru bez použití stlačovadla. To můžeme použít až ke konci mletí.
Pepř
Pepř zpracujeme s pomocí stlačovadla. Nebo ho můžete použít až v průběhu, až budou kuličky pepře rozsekané na hrubší konzistenci.
Sezam
V procesoru vyrobíme sezamovou pastu tahini s použitím sezamu a olivového oleje. Nejprve nasekáme nahrubo sezam, přilijeme olej a znovu pokračujeme sekáním a mícháním až do hladké konzistence. Zde je to obdobné jako u arašídového másla, tzn. můžeme v průběhu procesor zastavit, setřít lžičkou vznikající pastu ze stěn procesoru a zase procesor uvést do chodu. Opakujeme až dosáhneme hladké konzistence dle svých představ, cca 3 – 5x…
Skořice
Celý skořicový kmen vložíme do procesoru. Pokud je delší, tak jej přelomíme. Vložíme stlačovadlo a zapneme mixér. Pro vyšší účinnost si můžeme pomoci “potřásáním” procesoru nahoru a dolů během mletí.