Šupito PESTO

Co určitě s tyčovým mixérem bamix zvládnete doslova šupito presto, je pesto 🙂 Na výrobu pesta potřebujete vysokou nádobku a na tyčový mixér nástavec multifunkční nůž. Pak už jen stačí dát vždy všechny suroviny do nádobky (my použili pohár bamix, 600 ml) a na rychlostní stupeň II vše v pár vteřinách rozmixovat.

Přinášíme vám recepty na 3 pesta + 1 navíc. Uvedené poměry berte jako základní údaj, po rozmixování určitě ještě vždy pesto ochutnejte, dosolte a dolaďte dle chuti. Výsledek se bude lišit podle použitého olivového oleje, rajčat, sýra atd. Tak nezapomeňte ochutnávat  🙂

Uvedené poměry jsou na jednu malou mističku, viz. fotografie. Chcete-li pesta více, čekáte-li více strávníků, prostě jen ingredience vynásobte 2, 3, 4… 🙂

U česneku doporučujeme, nechcete-li aby vás pálila žáha, stroužek vždy podélně rozpůlit a vyndat prostřední klíček.

Pesto Genovese

  • 30 g lístků bazalky
  • 10 g piniových oříšků
  • 40 g olivového oleje extra virgin
  • 1 menší stroužek česneku
  • 16 g strouhaného parmezánu
  • sůl

Rajčatové pesto

  • 25 g masitějšího rajčete
  • 20 g sušených rajčat
  • 2 – 3 větší lístky bazalky
  • 5 g piniových oříšků
  • 3 g plátků mandlí
  • 1 maličký stroužek česneku
  • 20 ml olivového oleje extra virgin
  • sůl a pepř

Ořechové pesto

  • 15 g vlašských ořechů
  • 30 g piniových ořechů
  • ½ lžíce citrónové šťávy
  • 13 g pecorina
  • 40 ml olivového oleje extra virgin
  • sůl

Pestem si můžete ochutit těstoviny, nebo s ním můžete namazat malé kousky opečeného toastového chleba. Nám více chutná s toustíky. PESTO s PASTOU není zlé, ale u nás vyhrává TOAST. A tím samozřejmě výčet jeho použití nekončí.

Poslední pesto, Petrželové s bazalkou, jsme ještě nezkoušeli. Je dopředu jisté, že ho bamix zmákne, ale foto doplníme, až dobaštíme ta stávající 🙂 Zatím tedy jen recept, který pak samozřejmě dle skutečného výsledku případně doladíme a upravíme na gramy a mililitry.

Petrželové pesto s bazalkou

  • 1 šálek lístků plocholisté petržele
  • ½ šálku lístků bazalky
  • ¼ šálku kešu oříšků
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej extra virgin
  • sůl a pepř