Tipy a triky


1. Bezpečnost

Při jakékoliv manipulaci s nástavci mějte bamix vždy odpojen od elektrické sítě. Nechtěným spuštěním přístroje by mohlo dojít k nepříjemnému a bolestivému poranění!


2. Nástavce

Správné nasazení nástavce proveďte tak, aby unášecí trn mixéru zapadl do drážky v nástavci. Pouze v této poloze bude zajištěna bezpečnost při použití a zároveň správné fungování mixéru bamix.


3. Po použití

Po použití vždy sundejte z hnací hřídele nástavec či nůž. Pokud nejde sejmout, použijte utěrku, sevřete přes ní nástavec kleštěmi a opatrně stáhněte z hřídele.


4. Čištění

Očistěte svůj bamix ihned po použití, aby se zabránilo zasychání potravin na hnací hřídeli. Pro důkladné čištění ponořte nohu mixéru do nádoby s teplou vodou obsahující několik kapek čistícího prostředku a zapněte na 5 vteřin.


5. Nádoby

Vysoké a úzké nádoby jsou pro použití s vaším bamix vhodnější než nádoby mělké a široké.


6. Tekutiny

Pokud chcete zpracovávat tekutiny, musí být váš bamix před zapnutím ponořen, stejně tak i před vypnutím. Zabráníte tím potřísnění sebe a okolí.


7. Nástavce

Nože a nástavce jsou navrženy jako bezúdržbové. Pokud však nebudou na hřídeli držet, lehce zmáčněte jazýček osy nástavce kleštěmi směrem dovnitř.


8. Majonéza

Díky svému mixéru bamix si můžete kdykoliv připravit skvělou čerstvou majonézu. Tu pak lze skladovat v lednici až 2 dny v poháru bamix s víčkem.


9. Volba rychlosti

Rychlostní stupeň I volte pro lehké a nadýchané pokrmy a malá množství. Stupeň II pak pro zpracování tvrdých a vláknitých surovin a větších množství.


10. Promíchávání

Mixér nechte nejdříve několik sekund běžet u dna nádoby. Poté jej nakloněný pomalu zdvihejte podél stěny nádoby. Když cítíte, že suroviny již nekladou odpor pracovnímu nástavci, ponořte mixér opět ke dnu a postup opakujte do dosažení požadované konzistence.


11. Drcení zápěstím

Při zpracovávání pevných surovin kolébejte mixérem pohybem zápěstí, mixér lehce přizvedněte a nechte znovu klesnout do drcených surovin (netlačte však na něj). Konečná hrubost surovin závisí na délce zpracovávání.


12. Pasírování

Pasírování nebo míchání těsta provádějte v misce krouživým pohybem proti směru hodinových ručiček. Během práce mějte bamix nakloněný pod úhlem 45°.


13. Efektivněji

Procesor pracuje rychleji a více efektivněji, pokud jej držíte v ruce a pohybujete (potřásáte) s ním nahoru a dolů.

Upozornění: tento pohyb není vhodný při použití stlačovadla!


14. Údržba

Zabarvení odstraníte citronovou šťávou nebo rostlinným olejem, který nakapejte na hadřík a obarvené místo jím očistěte. Použít můžete i jemný saponát na nádobí.


15. Mazání hřídele

Váš bamix bude fungovat déle, pokud jednou za čas namažete hnací hřídel. Mixér otočte pracovní částí nahoru, na hřídel bez pracovního nástavce dejte několik kapek údržbového oleje bamix a zapněte na 2 minuty. Poté bamix opláchněte teplou vodou.


16. Svépomoc

Kryt rukojeti bamix je přišroubován. K demontáži potřebuje speciální šroubovák, který lze zakoupit v železářství. Pamatujte však, že demontáží přijdete o dlouhodobou záruku na celý mixér.


17. Hlava mixéru

V rámci údržby nezapomínejte na čištění hlavy mixéru. Uchopte jednou rukou tělo mixéru tak, aby k vám směřovala pracovní část a druhou rukou vyšroubujte hlavu po směru hodinových ručiček (pozor na obrácený závit). Hlavu důkladně opláchněte v teplé vodě a závit namažte údržbovým olejem bamix. Poté hlavu našroubujte zpět na nohu mixéru otáčením proti směru hodinových ručiček.


18. Odmočení

Pokud bamix delší dobu nepoužíváte nebo nebyl řádně vyčištěn, může dojít k zaschnutí zbytků potravin a po zapnutí se nebude hřídel mixéru točit. Ponořte nohu mixéru na 5–10 min. do horké vody a poté jej zapněte. Pokud ani poté nedojde k otáčení hřídele, odpojte mixér z el. sítě a pokuste se hybnost hřídele obnovit pomocí kleští.


19. Výměna nože

Nůž v procesoru přidržte utěrkou, aby se neprotáčel a pomocí kleští otáčejte hřídelkou proti směru hodinových ručiček. Nyní můžete nůž nebo hřídelku vyměnit.