1. Bezpečnost
Při jakékoliv manipulaci s nástavci mějte bamix vždy odpojen od elektrické sítě. Nechtěným spuštěním přístroje by mohlo dojít k nepříjemnému a bolestivému poranění!
2. Nástavce
Správné nasazení nástavce proveďte tak, aby unášecí trn mixéru zapadl do drážky v nástavci. Pouze v této poloze bude zajištěna bezpečnost při použití a zároveň správné fungování mixéru bamix.
3. Po použití
Po použití vždy sundejte z hnací hřídele nástavec či nůž. Pokud nejde sejmout, použijte utěrku, sevřete přes ní nástavec kleštěmi a opatrně stáhněte z hřídele.
4. Čištění
Očistěte svůj bamix ihned po použití, aby se zabránilo zasychání potravin na hnací hřídeli. Pro důkladné čištění ponořte nohu mixéru do nádoby s teplou vodou obsahující několik kapek čistícího prostředku a zapněte na 5 vteřin.
5. Nádoby
Vysoké a úzké nádoby jsou pro použití s vaším bamix vhodnější než nádoby mělké a široké.
6. Tekutiny
Pokud chcete zpracovávat tekutiny, musí být váš bamix před zapnutím ponořen, stejně tak i před vypnutím. Zabráníte tím potřísnění sebe a okolí.
7. Nástavce
Nože a nástavce jsou navrženy jako bezúdržbové. Pokud však nebudou na hřídeli držet, lehce zmáčkněte jazýček osy nástavce kleštěmi směrem dovnitř.
8. Majonéza
Díky svému mixéru bamix si můžete kdykoliv připravit skvělou čerstvou majonézu. Tu pak lze skladovat v lednici až 2 dny v poháru bamix s víčkem.
9. Volba rychlosti
Rychlostní stupeň I volte pro lehké a nadýchané pokrmy a malá množství. Stupeň II pak pro zpracování tvrdých a vláknitých surovin a větších množství.
10. Promíchávání
Mixér nechte nejdříve několik sekund běžet u dna nádoby. Poté jej nakloněný pomalu zdvihejte podél stěny nádoby. Když cítíte, že suroviny již nekladou odpor pracovnímu nástavci, ponořte mixér opět ke dnu a postup opakujte do dosažení požadované konzistence.
11. Drcení zápěstím
Při zpracovávání pevných surovin kolébejte mixérem pohybem zápěstí, mixér lehce přizvedněte a nechte znovu klesnout do drcených surovin (netlačte však na něj). Konečná hrubost surovin závisí na délce zpracovávání.
12. Pasírování
Pasírování nebo míchání těsta provádějte v misce krouživým pohybem proti směru hodinových ručiček. Během práce mějte bamix nakloněný pod úhlem 45°.
13. Efektivněji
Procesor pracuje rychleji a více efektivněji, pokud jej držíte v ruce a pohybujete (potřásáte) s ním nahoru a dolů.
Upozornění: tento pohyb není vhodný při použití stlačovadla!
14. Údržba
Zabarvení odstraníte citronovou šťávou nebo rostlinným olejem, který nakapejte na hadřík a obarvené místo jím očistěte. Použít můžete i jemný saponát na nádobí.
15. Mazání hřídele
Váš bamix bude fungovat déle, pokud jednou za čas namažete hnací hřídel. Mixér otočte pracovní částí nahoru, na hřídel bez pracovního nástavce dejte několik kapek údržbového oleje bamix a zapněte na 2 minuty. Poté bamix opláchněte teplou vodou.
16. Svépomoc
Kryt rukojeti bamix je přišroubován. K demontáži potřebuje speciální šroubovák, který lze zakoupit v železářství. Pamatujte však, že demontáží přijdete o dlouhodobou záruku na celý mixér.
17. Hlava mixéru
V rámci údržby nezapomínejte na čištění hlavy mixéru. Uchopte jednou rukou tělo mixéru tak, aby k vám směřovala pracovní část a druhou rukou vyšroubujte hlavu po směru hodinových ručiček (pozor na obrácený závit). Hlavu důkladně opláchněte v teplé vodě a závit namažte údržbovým olejem bamix. Poté hlavu našroubujte zpět na nohu mixéru otáčením proti směru hodinových ručiček.
18. Odmočení
Pokud bamix delší dobu nepoužíváte nebo nebyl řádně vyčištěn, může dojít k zaschnutí zbytků potravin a po zapnutí se nebude hřídel mixéru točit. Ponořte nohu mixéru na 5–10 min. do horké vody a poté jej zapněte. Pokud ani poté nedojde k otáčení hřídele, odpojte mixér z el. sítě a pokuste se hybnost hřídele obnovit pomocí kleští.
19. Výměna nože
Nůž v procesoru přidržte utěrkou, aby se neprotáčel a pomocí kleští otáčejte hřídelkou proti směru hodinových ručiček. Nyní můžete nůž nebo hřídelku vyměnit.