Medvědí česnek je bylina libující si ve vlhkých lesích, luzích a hájích. Více ji najdeme údajně na Moravě. Má pozitivní vliv na trávení a tvorbu krve, snižuje krevní tlak a povzbuzuje chuť k jídlu. Je podobná listům konvalinky, ale konvalinka má z výhonku listy dva, kdežto česnek jen jeden. V kuchyni má široooooooké použití.
Receptů a inspirací na kejkle s medvědím česnekem najdete na internetu dost a dost, ale dnes to bude o oleji a soli. Olej použijete na dochucování jídel, např. do těstovinových salátů, a solí netradičně a chutně ozvláštníte například domácí hranolky.
Na olej s medvědím česnekem budete potřebovat:
- 50 g medvědího česneku
- 1 kávovou lžičku soli
- 200 ml oleje
1/ listy česneku natrhejte na menší kusy a dejte do procesoru. Rozsekejte na stupeň II. Přendejte do misky, posypte solí, promíchejte a nechte chvíli odstát.
2/ odleželý česnek přendejte do uzavíratelné sklenice a zalijte olejem. Můžete ještě trochu promixovat přímo ve sklenici multifunkčním nožem. Hotovo, skladujte v lednici.
Oleje můžete přidat i víc. Nebo naopak přidejte ještě piniové oříšky a trocha parmezánu, nebo i jiné ingredience dle vaší fantazie, a vyrobte si pesto z medvědího česneku.
Tip: pokud potřebujete čistý olej z medvědího česneku intenzivní chuti, nemusíte ho získávat jen několikatýdenním louhováním. Stačí vám šlehačková láhev a souprava Rapid Infusion. Stručně řečeno, do láhve nalijete olej, přidáte celé listy medvědího česneku, uzavřete ji a aplikujete 1 šlehačkovou bombičku. Necháte zhruba 1 hodinu odpočívat, pak prostřednictvím vypustíte z láhve plyn, sundáte hlavu a přes sítko nalijete do sklenice krásně čistý a česnekem provoněný a ochucený olej. Infuze jedna báseň. Tímto způsobem můžete ochutit i ocet nebo alkohol…
Na bylinkovou sůl s medvědím česnekem budete potřebovat:
- 30 g medvědího česneku
- 2 polévkové lžíce soli
1/ listy česneku opět natrhejte na menší kusy a dejte do procesoru. Rozsekejte na stupeň II. Pak přidejte sůl a proces zopakujte.
2/ můžete použít ihned, např. na zmiňované domácí hranolky nebo nechat na talířku několik dnů vyschnout (občas promněte) a pak přesypte do slánky na pozdější využití.