Pastování medu

Krystalizace je přirozený jev, který probíhá u většiny medů. Při krystalizaci se postupně od medu oddělí tekutá vrstva s větším množstvím vody, která může začít kvasit. Tomu můžeme předejít právě pastováním nebo již zkrystalizovaný med přeměníme na med pastovaný (pastový).

Med je hutná surovina, pokud přesto budeme potřebovat čas od času jednorázově vypastovat 1 sklenici medu (cca 600 – 650 g medu), je možno k tomu tyčový mixér Bamix použít, ale dá si pěkně do těla. Celé pastování provedeme s nasazeným multifunkčním nožem a na II. rychlostní stupeň.

Doporučujeme dodržet následující postup:

  • použijeme mixér o výkonu 200W
  • med je dobré nejdříve trochu zahřát, aby dosáhl teploty kolem 35 °C, nijak touto teplotou neublížíme vitamínům, ale bude se nám s ním lépe pracovat
  • med přelijeme ze sklenice do nějaké širší nádoby, např. nádoby na mixování
  • při samotném pastování nemáme mixér zcela ponořený, částečně s ním pracujeme jako s vařečkou a z větší části ho vždy ponoříme těsně nad úroveň hlavy a vytáhneme těsně nad hladinu, kdy si mixér bude sám „navíjet“ med a měnit mu konzistenci a barvu (nepracujeme s mixérem stále ponořeným v medu, již podle zvuku poznáme, že se nástavec hltí a nepracuje optimálně, proto med pastujeme těsně nad hladinou)
  • postup opakujeme max. 2 minuty
  • po skončení mixér ihned umyjeme pod tekoucí vodou, vyšroubujeme hlavu a provedeme údržbu vč. promazání a necháme mixér vychladnout

Bamix v tomto případě dostane trochu zabrat, ale pokud dodržíme výše uvedený postup a nebudeme pastovat kila medu (pro tento účel včelaři doporučují zcela jiného pomocníka), je možné tímto postupem pastování provést.