Sýry

Na oblíbený eidam nebo také na tvrdší sýry budeme ke strouhání nebo sekání najemno potřebovat krouhač SliceSy a procesor. Není-li uvedeno jinak, mixér zapínáme na II. stupeň.

Níže uvedené postupy nevylučují, že si každý z vás nenajde třeba jinou cestu na zpracování dané ingredience s mixérem Bamix. Jsou to příklady, co procesor a krouhač SliceSy umí.


Strouhání (v krouhači SliceSy)

Je vždy lepší použít sýry přímo z lednice, protože při pokojové teplotě místo strouhání probíhá spíše “žmoulání” 🙂 V případě sýrů eidam a podobných je optimální volbou struhadlo č. 2. Struhadlo č. 3 má již příliš velké otvory, ale proti gustu…, a struhadlo č. 1 je výborné na mnohem tvrdší sýry než eidam, např. na námi použitý parmezán (parmigiano reggiano Zanetti).

Pro strouhání ve SliceSy si sýr nakrájíme na delší kvádříky, jednoduše tak, aby se vešly do otvoru v krouhači. Základem strouhání sýrů, hlavně těch „eidamovských“ je NETLAČIT na ně. Stlačovadlo použijeme v podstatě jen k ucpání otvoru a lehkému přidržování směru sýru. Tlak je doslova téměř neznatelný. Zatlačíme až ke konci, jen k dostrouhnutí zbytku. Tímto způsobem pohodlně nastrouháme eidam 30% i 45%, který se pro svou vyšší tučnost ke konci po struhadle a stlačovadle rozmázne, viz obrázek, ale přesto lze lehkou rukou velmi dobře nastrouhat.


Sekání (v procesoru)

I v tomto případě je lepší použít sýry chlazené přímo z lednice.

Pro úpravu v procesoru sýr nakrájíme na kostičky cca 1 x 1 cm a nejvíce se nám osvědčilo množství zhruba 70 g. Nejvhodnější je pak postup, kdy hned od počátku držíme procesor v ruce a při práci mixéru s procesorem lehce potřásáme nahoru a dolů. Tím nedáme šanci žádné kostce, aby se zastavila a případně kvůli měkčí nebo gumovější konzistenci zasekla nůž atp. V okamžiku, kdy je již sýr nasekaný na drobnější kousky, můžeme procesor vrátit na pracovní desku a pokračovat v sekání najemno už standardním způsobem.