Před časem jsme uveřejnili recept na klasické arašídové máslo. Na četné žádosti jsme přidali recept na další oříškové máslo, tentokráte z oříšků lískových. Ze 110 g lískových oříšků jsme vyrobili 90 g 100% lískooříškového másla nebo pasty, jak chcete. Můžete mlsat jen tak nebo použít jako přísadu do dalších domácích dobrot, např. zmrzliny (o té už brzy 😉 ).
1/ lískové oříšky je nejdříve nutno zbavit slupky, takže je vložíme na 160 °C (program spodní a horní pečení) do trouby a necháme je tam cca 12 minut. Navíc vynikne jejich vůně a chuť. Pak oříšky necháme zchladnout, přesypeme do utěrky a v utěrce z nich třením oloupeme slupku
2/ nejoptimálnějším množstvím na jedno naplnění food procesoru v případě lískových ořechů jsme shledali 55 – 60 g. Nasadíme bamix, procesor uchopíme druhou rukou zespod a při běhu mixéru na stupeň II procesorem jemně „pohazujeme“ nahoru a dolů, cca 15 vteřin. Pak odklopíme poklici procesoru a lžičkou pomůžeme ze stěn přilepeným nahrubo nasekaným ořechům k noži procesoru
3/ postup zopakujeme dle potřeby 1 – 2 a je hotovo, máslo přendáme do skleničky a dáme zatuhnout do lednice
Pozn.: lískooříškové máslo doporučujeme dělat s bamixem o výkonu M200.