Arašídové máslo

Arašídové máslo, jinak též burákové máslo, je potravina pocházející z USA. Jedná se o nahnědlou, táhnoucí se hmotu, jejímž základem jsou mleté pražené arašídy. Podle toho, jak najemno jsou arašídy nasekané, rozlišujeme dva druhy arašídového másla – “jemné” nebo “s křupavými kousky”. Arašídové máslo je součástí mnoha amerických receptů.

Na 1 skleničku o objemu 200 ml budeme potřebovat:

  • 240 g pražených arašídových ořechů (nesolených)

1/ nejoptimálnějším množstvím na jedno naplnění food procesoru jsme shledali 80 g buráků (můžete ale plnit i jen 60 g, což je takové minimum, ale procesor zvládne i 100 g, jako maximum).

2/ do procesoru nasypeme 80 g buráků, nasadíme bamix, procesor uchopíme druhou rukou zespod a při běhu mixéru na stupeň II procesorem jemně „pohazujeme“ nahoru a dolů, cca 15 vteřin. Pak odklopíme poklici procesoru a lžičkou odlepíme přilepené rozsekané buráky od stěn směrem do středu procesoru.

3/ postup zopakujeme dle potřeby 2 – 3 krát, přičemž při posledním „sekání“ již mixér v procesoru míchá máslo a podle požadavku jemnosti spouštíme bamix na střídačku s přestávkami cca na 5 vteřin běhu a 5 vteřin přestávky (zhruba 5x pro zcela jemné máslo). Poklici již neodklápíme, lžičkou nic neodlepujeme.

4/ hotovo, máslo přendáme do skleničky a dáme zatuhnout do lednice.

5/ mixér bude mít, po výše uvedeném postupu se 3x 80 g buráků, zahřátou rukojeť i nohu, ale nikoli tak, aby se nic z toho nedalo držet v ruce. Nyní mu opláchněme nohu pod vodou a nechme ho řádně odpočinout 🙂

Pozn.: na arašídové máslo doporučujeme použít bamix o výkonu 200W.